Subota, 20. Srpanj 2024.

Vijesti iz Slavonije

Postali hrvatski državljani

PRISEGA

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Državljanstvo je poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta.

Danas su u prostorijama Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Vinkovcima, uz intoniranje hrvatske himne, po četvrti puta od stupanja na snagu Pravilnika o načinu i postupku davanja svečane prisege (14.10.2021. godine) organizirano je davanje svečane prisege te su uručena rješenja o stjecanju hrvatskog državljanstva na području naše Policijske uprave i pripadajućih policijskih postaja koje imaju upravne poslove.

Ističemo da je državljanstvo poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta. Ono je temelj za ostvarivanje građanskih, socijalnih i političkih prava, ali i također nameće određene obveze i uvjetuje ponašanje onih koji su ga stekli.

Tekst svečane prisege osobno izgovara i potpisuje osoba koja daje prisegu:

„Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona, te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj.“

Voditeljica Službe upravnih poslova, državljanstva i statusnih pitanja stranaca, gđa Mandica Mendeš, zajedno s voditeljicom Odjela za državljanstva i statusna pitanja stranaca, gđom Marijom Osrečki, je svima još jednom čestitala, te istaknula kako „imajući na umu često dirljiva i emotivna obrazloženja razloga podnošenja zahtjeva za državljanstvo, koja svjedoče o privrženosti Republici Hrvatskoj i svemu što ona predstavlja, vjerujem da ćete svoje novostečeno hrvatsko državljanstvo koristiti s ponosom i odgovornošću, kao i da ćete svojim radom i na svaki drugi način doprinositi boljitku i prosperitetu naše domovine Hrvatske“.

 

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku