Srijeda, 28. Veljača 2024.

Veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj posjetio Požeško-slavonsku županiju

Antonija Jozić: "Prepoznati smo i u svijetu IT-a u kojemu je Lipik učinio veliki vizionarski iskorak uspostavom Centra za umjetnu inteligenciju"

Županica Antonija Jozić ugostila je Nj.E. Ruaidhrija Dowlinga, veleposlanika Republike Irske u Republici Hrvatskoj te ga upoznala s razvojnim potencijalima županije. Istaknula je kako su se Hrvatskoj otvorile nove mogućnosti kada se prije deset godina pridružila u društvo država članica Europske unije, u kojemu se nalazi i Republika Irska.

Veleposlanik Dowling tom prigodom istaknuo je sličnosti između Irske i Hrvatske s naglaskom na velike potencijale u poljoprivredi i očuvanje kulture do koje čvrsto drže oba naroda. Naglasio je kako je suradnja između Hrvatske i Irske iznimno važna jer se njenim njegovanjem ostvaruju pozitivni učinci za stanovnike obje države, a vezano uz to, iskazan je i interes za budućom suradnjom.

Osim razgovora o poljoprivrednim potencijalima i kulturi, na sastanku je bilo govora i o važnosti ulaganja u obrazovanje i IT sektor u kojima je Požeško-slavonska županija također posljednjih godina učinila velike iskorake.

– Mi smo zauzeli čvrsti stav da se želimo profilirati kao županija znanja i županija koja će nagrađivati izvrsnost naše djece i mladih. S jednim od najviših županijskih stipendija koje dodjeljujemo studentima, a isto tako i stipendijama koje dodjeljujemo svim učenicima prvih razreda Poljoprivredno-prehrambene škole, želimo potaknuti naše mlade da ostanu živjeti i raditi u svojoj županiji. S druge strane, prepoznati smo i u svijetu IT-a u kojemu je Lipik učinio veliki vizionarski iskorak uspostavom Centra za umjetnu inteligenciju koji u ovom trenu upisuje petu generaciju polaznika na što smo također izuzetno ponosni – rekla je Jozić.

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Pratite nas na Facebooku

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku