Srijeda, 28. Veljača 2024.

Vijesti iz Slavonskog Broda

Tradicionalnim rekreativnim trčanjem obilježen dan Europskog broja 112

Od 11. veljače 2005. g. do danas na broj 112 je upućeno 35 milijuna poziva

11. veljače 2005. g. u Hrvatskoj je uveden jedinstveni europski broj za hitne službe - 112. Od tada do danas, na broj je upućeno oko 35 milijuna poziva, od čega samo prošle godine - 1,96 milijuna. Istoga datuma obilježava se i Međunarodni dan civilne zaštite uz koji je, u Slavonskom Brodu, trinaestu godinu za redom, organizirano tradicionalno rekreativno trčanje građana i pripadnika hitnih službi, s humanitarnim karakterom.

Dan europskog broja 112 Ravnateljstvo civilne zaštite i Brodsko-posavska županija obilježili su, u subotu, 10.veljače, tradicionalnim rekreativnim trčanjem građana i pripadnika hitnih službi koje je startalo ispred Sportske dvorane „Vijuš“ u simbolično vrijeme – 11 sati i 2 minute. Tradiconalan događaj, organiziran 13.put, bila je prilika i da se građani upoznaju s opremom i tehnikom koju su predstavile žurne službe. Osim toga, u suradnji s Hrvatskom udrugom za bolesti štitnjače,  ove je godine pokrenuta i akcija za nabavu uređaja za ultrazvučnu dijagnostiku u Petrinji pod motom #KorakPoKorakZajedno.

Ovogodišnjem rekreativnom trčanju nazočili su ravnatelj civilne zaštite dr. sc. Damir Trut sa suradnicima, voditeljica Predstavništva EK u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović te župan Brodsko-posavske županije dr.sc Danijel Marušić. “Nalazimo se na zahtjevnom području. Kroz čitavu županiju prolazi autocesta, puno je tu različitih kriznih situacija tijekom godine, a žurne službe su uvijek tu, na čemu im treba zahvaliti. Uz profesionalce, tu su i volonteri koji od srca pomažu drugima. Svi oni su dosad spasili veliki broj ljudskih života, ali i spriječili znatne materijalne štete, zbog čega mi je drago da broj 112 tako dobro funkcionira.” rekao je, tom prigodom, župan Marušić.

Sportsko-informativno druženje i organizirano rekreativno trčanje jedan je od načina na koji se građane nastoji podsjetiti na važnost broja 112, putem kojega se na jednostavan, siguran i učinkovit način u gotovo 40 zemalja Europe može dobiti pristup hitnim službama. Akcijom se ujedno želi upozoriti na važnost prevencije u očuvanju zdravlja, jer će tako sigurno i broj poziva prema žurnim službama biti manji. Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Hrvatskoj je uveden 11. veljače 2005. godine. Od tada do danas na taj je broj upućeno oko 35 milijuna poziva, od čega samo prošle godine njih 1,96 milijuna , među kojima i 20 i 25 posto nenamjenskih, odnosno onih koji se odnose na nestanak struje, vode i slično.

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku