Srijeda, 28. Veljača 2024.

Vijesti iz Slavonskog Broda

Osumnjičeni za kaznena djela iz organiziranog kriminaliteta

Dovršeno kriminalističko istraživanje nad četvoricom muškaraca zbog krijumčarenja imigranata

Četvoricu muškaraca se sumnjiči da su tijekom prošle godine i ove godine u više navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 160 nezakonitih migranata, čime su stekli protupravnu imovinsku korist.

U suradnji Policijske uprave brodsko-posavske, Policijske uprave zagrebačke, PNUSKOK-a, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine i Agencije Europske unije za suradnju u provođenju zakona (EUROPOL), te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), uhićene su četiri osobe u dobi od 36, 33, 43, 33 zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja organiziranog kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni 36-godišnjak (strani državljanin), u razdoblju od početka ožujka 2023. do 29. prosinca 2023., s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi povezao preostale osumnjičenike (dvojicu 33-godišnjaka i 43-godišnjaka) u zajedničko djelovanje radi krijumčarenja stranih državljana i omogućavanja njihovog kretanja po teritoriju Republike Hrvatske.

Naime, četvoricu muškaraca se sumnjiči da su tijekom prošle godine i ove godine u više navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 160 nezakonitih migranata, čime su stekli protupravnu imovinsku korist od najmanje 160.000 eura, koju su međusobno podijelili sukladno ulogama u pojedinim akcijama.

Temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku te u suradnji sa Policijskom upravom zagrebačkom pretražene su prostorije domova i druge prostorije koje koriste osumnjičeni kao i njihovi osobni automobili, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti premeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko baranjske, a protiv njih je USKOK-u podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku