Srijeda, 28. Veljača 2024.

Znanost

Elon Musk šokirao svijet: Ugrađen prvi čip u ljudski mozak

Neuralink Elona Muska ugrađuje moždani čip u prvog čovjeka

Prvi ljudski pacijent primio je implantat od pokretača moždanih čipova Neuralink u nedjelju i dobro se oporavlja, rekao je osnivač tvrtke milijarder Elon Musk.

"Početni rezultati pokazuju obećavajuću detekciju neuronskih šiljaka", rekao je Musk u objavi na platformi društvenih medija X u ponedjeljak. Šiljci su aktivnost neurona, koje Nacionalni institut za zdravlje opisuje kao stanice koje koriste električne i kemijske signale za slanje informacija oko mozga i tijela.

Američka Agencija za hranu i lijekove dala je tvrtki odobrenje prošle godine da provede svoje prvo ispitivanje za testiranje svog implantata na ljudima, ključnu prekretnicu u ambicijama startupa da pomogne pacijentima u prevladavanju paralize i niza neuroloških stanja. U rujnu je Neuralink rekao da je dobio odobrenje za zapošljavanje za testiranje na ljudima. Studija koristi robota za kirurško postavljanje implantata sučelja mozak-računalo (BCI) u regiju mozga koja kontrolira namjeru kretanja, rekao je ranije Neuralink, dodajući da je njezin početni cilj omogućiti ljudima da kontroliraju kursor ili tipkovnicu na računalu samo koristeći svoje misli.

"Ultra-fine" niti implantata pomažu u prijenosu signala u mozgu sudionika, rekao je Neuralink. Prvi proizvod Neuralinka zvat će se Telepathy, rekao je Musk u zasebnoj objavi na X-u. Studija PRIME ovog startupa je probno testiranje njegovog bežičnog sučelja mozak-računalo za procjenu sigurnosti implantata i kirurškog robota. Neuralink nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za dodatne pojedinosti.

Tvrtka se suočila s pozivima na preispitivanje svojih sigurnosnih protokola. Reuters je ranije ovog mjeseca izvijestio da je tvrtka kažnjena zbog kršenja pravila američkog Ministarstva prometa (DOT) u vezi s kretanjem opasnih materijala. Tvrtka je prošlog lipnja procijenjena na oko 5 milijardi dolara, no četiri su zakonodavca krajem studenog zatražila od američke Komisije za vrijednosne papire i burzu da istraži je li Musk obmanuo ulagače o sigurnosti svoje tehnologije nakon što su veterinarski podaci pokazali da problemi s implantatima na majmunima uključuju paralizu, napadaje i oticanje mozga. Musk je u objavi na društvenim mrežama 10. rujna napisao da "nijedan majmun nije umro od posljedica Neuralink implantata". Dodao je da je tvrtka izabrala "terminalne" majmune kako bi smanjila rizik za zdrave majmune.

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Oznake: ,

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku