Četvrtak, 30. Studeni 2023.

Zanimljivosti

Stanite na loptu, malo odmorite i počastite se

Međunarodni dan muškaraca

Ako niste znali danas, 19. studenog, obilježava se Međunarodni dan muškaraca koji je inauguriran 1999. godine na Trinidadu i Tobagu.

Ciljevi proslave tog dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, isticanje pozitivnih muških uzora…

Muškarci u prosjeku umiru četiri godine ranije nego žene, sedam od 10 žrtava ubojstva pripada muškoj populaciji, a muška je populacija više izložena riziku samoubojstva. Naime, u 96 posto slučajeva u kojima ljudi umiru na poslu, to su muškarci. Za uvođenje ovog dana u međunarodni kalendar zaslužan je Jerome Teelucksingh s West Indies sveučilišta.

-Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi, što je s mlađim dečkima, tinejdžerima – objasnio je jednom prilikom Teelucksingh.

Većina muškaraca svakodnevno mukotrpno radi te uz to živi sa svim svojim strahovima, ali i nadanjima. Zato danas na trenutak stanite na loptu, malo odmorite i počastite se nekom sitnicom. Pa makar to bila i čokoladica u lokalnoj trgovini.

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku