Srijeda, 28. Veljača 2024.

Svjetski šah financijskih titana: CBDC kao potez spasitelja ili znak panike?

[VIDEO iz 2022] Uskoro možemo birati između slobode i svjetskog socijalizma

Švicarska je prva zaronila na Europskom kontinentu u vode centralizirane digitalne valute (CBDC) poput hrabrog pomorca koji prvi otkriva nepoznato more. Međutim, dok se Švicarska priprema za svoj digitalni valutni korak, pitanje koje lebdi nad Europskim kontinentom je - je li ovo korak naprijed ili značajna strepnja?

Koliko je strah ozbiljan, dovoljno govori uvođenje američkig CBDC-a FAD NOW, od strane Rusije tijekom ljeta i Kine za vrijeme Olimpijskih igara. Očito je da europske centralne banke osjećaju miris financijskog trona koji se treska. Nizozemska, sljedeća u nizu, planira uvođenje CBDC-a do kraja godine, stvarajući lančanu reakciju koja odskače od tradicionalnih financijskih normi.

Pitanje koje se nameće je zašto tako hitno? Odgovor leži u strahu od potencijalnog financijskog kaosa. Centralne banke širom Europe, ali i dalje, ĥ očito su pretrpane brigama o mogućem bankarskom kolapsu. Uvođenjem CBDC-a na digitalnim novčanicima, pokušavaju spriječiti potencijalni bankovni stampedo koji bi neminovno uslijedio nakon kolapsa financijskog sistema.

Dok neki hvale potez kao strateški manevar za zaustavljanje eventualnog ekonomske krize, drugi gledaju na ovo kao na znak da financijski divovi drhte pod teretom nečeg većeg. Hoće li CBDC biti igrač spasitelj ili će završiti kao kap koja prelije čašu straha u europskim ekonomskim krugovima? Samo vrijeme će odgonetnuti ovu priču, a Europa drži dah dok gleda razvoj događaja na financijskom šahovskom polju. Ne zaboravimo, uvođenje CBDC-a kao u Kini je kraj svake demokracije ali i slobode. To znači da uskoro možemo birati između slobode i svjetskog socijalizma.

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku