Kao ugostitelj, u potpunosti podržavam poštivanje zakona – zabrana pušenja postoji već godinama i većina se prilagodila. Međutim, problem nije zakon sam po sebi, već način na koji se sada iznenada provodi s punom strogošću, i to baš u najhladnijim mjesecima, kada su terase beskorisne, a ugostiteljski promet najslabiji.
Postavlja se pitanje: ako je zakon već godinama na snazi, zašto inspekcije nisu bile ovako revne ranije? Ako su pravila nedavno izmijenjena, zašto to nije jasno i transparentno komunicirano? Bez obzira na odgovor, sada se traže najmanji prekršaji u razdoblju kada ugostitelji ionako jedva opstaju. Primjerice, mnogi, pa ni ja, do sada nisu znali da se u prostorima za pušače ne smije posluživati ni kava.
'Trebamo imati jasno tumačenje zakona!'
Puno bi logičnije bilo započeti s jasnijim tumačenjem zakona, edukacijom i davanjem konkretnih smjernica – primjerice, u toplijem periodu godine tijekom rada otvorenih terasa, da ugostitelji imaju prostora za prilagodbu naj novijim smjernicama – umjesto da se odmah kreće s kažnjavanjem. Time bi se ugostiteljima omogućilo da se prilagode prije sljedeće zime, umjesto da ih se sada dodatno pritišće.
Ovakav pristup ostavlja dojam da cilj nije zaštita zdravlja, već demonstracija moći i naplata kazni upravo u trenutku kada su ugostitelji najranjiviji. Kao da se vodi kampanja dodatnog opterećivanja poduzetnika, koji ionako posluju pod stalnim pritiscima i čestim izmjenama propisa, toliko složenima da ih ne uspijevaju pratiti ni najiskusniji knjigovođe. Nažalost, često se događa da poduzetnik sazna da je prekršio zakon tek kada mu na vrata bane inspektor koji, umjesto da informira i savjetuje, odmah izriče kazne.
Poštivanje zakona je nužno, ali uz malo više razuma i osjećaja za realnost poslovanja!