Nedjelja, 16. Lipanj 2024.

Potpisan je još jedan sporazum o prekidu vatre u BiH, ali na Slavonski Brod granate i dalje padaju

BOSANSKA POSAVINA 10.-16. lipnja 1992.

 

Deseti lipnja, opća opasnost signalizirana je u 16.40 nakon pada pet granata na Slavonski Brod. Jedna osoba je ranjena.

  1. lipnja

Cijeli dan neprijatelj naizmjence tuče po Slavonskom Brodu i Slavonskom Šamcu. Kanonade nije pošteđen ni Bosanski Brod na koji pada stotinjak granata. Poginuo je Željko Topolovec, star 43 godine, iz Slavonskog Broda, a još 13 civila je ranjeno. Među njima i dvoje djece. I jedan i drugi Brod nadlijeću neprijateljski zrakoplovi, ali ne napadaju.

  1. lipnja

Na Slavonski Brod, Slavonski Šamac i Bebrinu ispaljeno je 20 topničkih projektila. Žrtava nije bilo.

  1. lipnja

Subota. Kiši. Granatama velikog kalibra gađani su Bebrina, Slavonski Brod i Slavonski Šamac. Materijalna šteta je velika, no nema ljudskih žrtava.

  1. lipnja

Potpisan je još jedan sporazum o prekidu vatre u Bosni i Hercegovini, a na Slavonski Brod oko 16.35 sati ipak padaju dvije granate ispaljene s položaja u Bosanskoj Posavini.

  1. lipnja

Noć i jutro mirni, bez neprijateljskog djelovanja i napada. U 13.39 signalizirana je opća opasnost u Slavonskom Šamcu, zbog pada nekoliko granata na mjesto. U 18.20 sati ispaljeno je sedam zapaljivih granata na Kanižu, a potom i dvije punjene jakom kiselinom. U Slavonskom Brodu je mirno.

  1. lipnja

U i oko Dervente vode se žestoke borbe. Prema dojavama grad je gotovo uništen. U Slavonskom Brodu opća je opasnost signalizirana u 11,27 sati. Četiri granate velikog kalibra, ispaljene sa oko dvadesetak kilometara, iz pravca Motajice. Odnijele su dva ljudska života. U 15.20 sati opetovana je opća opasnost. S Motajice su ponovo ispaljene četiri granate, koje su odnijele još tri ljudska života, a šest osoba teže ranile. Poginuli su: Jasmin i Gordana Biošić iz Bosanskog Broda, stari 35 i 31 godinu, Mara Jurčević iz Slavonskog Broda, stara 69 godina, Ružica Marić iz Bosanskog Broda, stara 53 godine i Jakov Lovrić, rođen u Kričanovu, star 41 godinu, pripadnik oklopne mehanizirane bojne 108. brigade, sahranjen u Slavonskom Brodu. U Mišincima je poginuo Ivica Ačkar, rođen u Komarici, star 19 godina, pripadnik 108. brigade. Sahranjen je u Brodskom Stupniku. Materijalne štete su velike. Pogođen je i zapaljen vozni park poduzeća Slavonijatrans u Ulici Nikole Zrinskog. U Starčevićevoj ulici pogođeno je nekoliko zgrada u krugu restorana Antik. Po jedna granata pala je na naselje Lutvinka i na Ulicu kraljice Jelene.

Piše: Stribor Uzelac Schwendemann

Sto devedeset i osam dana (Zapisi iz rata i o ratu)

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku