Nekad zanemariv nusprodukt svinjokolja, čvarci su danas postali luksuzna delicija koja ozbiljno konkurira cijenama najskupljih odrezaka.
Prema podacima RTL-a, kilogram ove hrskave poslastice na hrvatskom tržištu sada košta između 20 i 30 eura, što ih svrstava među elitne proizvode slavonske kuhinje.
Željko Turalija, kulinarski chef i stručnjak za slavonske specijalitete, podsjeća kako su čvarci nekoć bili gotovo nevažni. "Pravi cilj svinjokolja bila je mast, dok su se čvarci često koristili za pogačice ili čak bacali svinjama," kaže Turalija. Danas, međutim, savršeni čvarci zahtijevaju vrhunske vještine i odabir najbolje slanine.
Za rast cijena kriva je i moderna poljoprivreda. Krešimir Kuterovac, stručnjak za stočarstvo, ističe da se današnje svinje uzgajaju za meso, a ne za slaninu. "Pasmine poput jorkšira i landrasa daju minimalno slanine, pa sirovine za čvarke ima sve manje, dok potražnja raste. Rezultat? Nekad hrana za sirotinju, danas luksuzni proizvod," objašnjava Kuterovac.
Stanovnici Slavonije s nostalgijom se prisjećaju vremena kad su čvarci bili dostupni svakom domaćinstvu. "Nekad smo ih davali svinjama, a sad ih jedemo samo za posebne prilike. Tko bi rekao da ćemo jednog dana morati štedjeti za čvarke!" komentira jedan Osječanin.
Danas čvarci nisu samo hrana – oni su simbol transformirane slavonske tradicije, koja je od jednostavne kuhinje stigla do luksuznih tanjura. Dok neki žale za vremenima kad su čvarci bili svakodnevni zalogaj, drugi ih s ponosom serviraju kao dio pravog gastronomskog blaga.