Četvrtak, 30. Studeni 2023.

Čak 115 vozača pobjeglo s mjesta nesreće

LJUDI BEZ SAVJESTI

Sudjelovati u prometu na cestama i biti vozač, podrazumijeva odgovornost uz prihvaćanje svih pravila zakonitog, ali i kulturnog ponašanja na cesti.

Nažalost, kao što je to vidljivo iz svakodnevnih događaja na cestama i uz odgovorno ponašanje većine sudionika u prometu, postoji stalan visoki rizik od neželjenih posljedica nastalih kršenjem propisa i  prometnih nesreća.

S obzirom na to, potrebno je skrenuti pozornost na propisane dužnosti sudionika prometnih nesreća jer podaci o prometnim nesrećama s materijalnom štetom (oštećenja vozila na parkiralištu, prigodom mimoilaženja vozila, oštećenje prometne signalizacije i imovine drugih osoba i sl.) pokazuju da je značajan broj sudionika, koji su skrivili takve prometne nesreće, postupilo suprotno odredbama zakona i napustilo mjesto događaja.

Iz analize statističkih podataka o prometnim nesrećama koje su se dogodile na području Policijske uprave požeško-slavonske vidljivo je da su, u deset mjeseci ove godine, zabilježene ukupno 453 prometne nesreće od kojih je, kod onih s  materijalnom štetom, čak 115 vozača, suprotno prometnim propisima napustilo mjesto događaja (na području Policijske postaje Pakrac 15 slučajeva, na području Policijske postaje Pleternica 18  i  na području Policijske postaje Požega 82).

Samo u zadnjih deset dana, na području Policijske postaje Požega, dogodilo se desetak bjegova vozača s mjesta prometne nesreće.

U vezi s tim skrećemo pozornost vozačima i drugim sudionicima prometnih nesreća na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama: 

Vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni su ukoliko je to moguće:

- Odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa.

- Popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.

- Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima.

- Kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku