Četvrtak, 30. Studeni 2023.

Vijesti iz Vinkovaca

Uz potporu EU fondova kvalitetno mijenjaju gradsku vizuru…

Nova će vinkovačka industrijska zona u budućnosti činiti glavno gospodarsko središte Vukovarsko-srijemske županije

Grad Vinkovci među Top 10 su hrvatskih gradova po visini povučenih EU sredstava u 2022.

Prošlu godinu prije svega su obilježili završni radovi u sklopu projekta Aglomeracije kroz koji je uređeno i komunalno opremljeno preko 90 vinkovačkih ulica. Najviše se radilo u rubnim dijelovima grada gdje su građani i imali najviše problema s otpadnim vodama. Za vinkovački dio aglomeracije je izdvojeno 159 milijuna kuna, od ukupno 384 milijuna koliko je osigurano kroz projekt ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna’.

U 2022. završeni su i vanjski radovi na izgradnji nove zgrade vinkovačke knjižnice, vrijedne blizu 7.5 milijuna eura (56 milijuna kuna). Nova zgrada predana je knjižničarima na korištenje u 2023. za Dan grada, a nakon što je otvorena i za javnost krajem kolovoza, u dva tjedna posjetilo ju je čak 12 tisuća osoba.

Usporena zbog situacije s COVID-om i svega onoga što je proizašlo iz te globalne krize, i izgradnja velikog nadvožnjaka- vrijednog 70 milijuna kuna- koji će Borince spojiti s ostatkom grada, primiče se kraju i uskoro bi trebalo biti gotovo ono što su čekale generacije Vinkovčanki i Vinkovčana.

-Na prekrasnoj lokaciji nadomak Park šume Kanovci, u svibnju je otvoren Šokački stan. Nekadašnji PIK-ov stan, objekt iz 19. stoljeća, dobio je potpuno novi izgled i sadržaje, s ciljem da u skoroj budućnosti postane turističko i gastronomsko središte vinkovačkog kraja. Sam projekt Pannonia Gourmet uvršten je među osam najboljih primjera održive gastronomije prema izboru Europske komisije- upoznaju nas iz Grada.

Prvi Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije, jedini takvoga tipa u Hrvatskoj, otvoren je u Vinkovcima početkom 2022. Grad je tako postao edukacijsko središte za pripremu kadrova za poslove postavljanja optike koji su već sada vrlo traženi i dobro plaćeni, što će u narednim godinama biti još i izraženije, u prvoj godini je kroz 5 radionica ukupno obučeno i osposobljeno 60 polaznika.

Među za Vinkovce najznačajnijim projektima u 2023. godini zasigurno je proširenje industrijske zone ‘Zalužje’ koja je preduvjet za daljnji gospodarski rast i razvoj grada. Upravo će nova vinkovačka industrijska zona u budućnosti činiti glavno gospodarsko središte Vukovarsko-srijemske županije, ali i velikog dijela Slavonije, a trenutno je u procesu izrade projektno tehnička dokumentacija za cestu i komunalnu infrastrukturu, potom slijedi i uređenje zone po najmodernijim standardima. Vinkovcima su odobreni projekti izgradnje jednog novog i dogradnje dva postojeća dječja vrtića ukupne vrijednosti 2.6 milijuna eura (gotovo 20 milijuna kuna), čime će u konačnici biti osigurano 270 novih vrtićkih mjesta.

Posebna pozornost u ovoj godini posvećena je projektu rekonstrukcije zatvorene tržnice, kroz koji će se osigurati centralno mjesto za trženje vlastitih lokalnih proizvoda poznatog podrijetla lokalnih OPG-ova, neovisno o vremenskim uvjetima. Kako bi se zaokružio cijeli kompleks vinkovačke tržnice, u pripremi je i projektno tehnička dokumentacija za rekonstrukciju otvorenog dijela. U 2023. započeli su i obnovu zgrade Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci. Riječ je o radovima koji podrazumijevaju zamjenu kompletne vanjske stolarije, postavljanje toplinske izolacije, zamjenu sustava grijanja i zamjenu svih rasvjetnih tijela. Projekt energetske obnove kazališta ukupno je vrijedan 647 tisuća eura (4,8 milijuna kuna).

Uz brojne energetske obnove javnih zgrada i predstavljene važne projekte razvoja novih zelenih tehnologija, u Vinkovcima su učinjeni i dodatni konkretni koraci prema energetskoj samoodrživosti i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Jedan od tih koraka je i projekt ‘Sunčana strana grada’, vrijedan 280 tisuća eura, koji se provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u sklopu kojeg je u tijeku postavljanje fotonaponskih elektrana na tri vinkovačke osnovne škole, tri vrtića i zgradu Tehnološkog parka. Elektrane će pokrivati prosječno 95 posto godišnje potrošnje električne energije ustanova na koje su postavljene, što će donijeti veliko smanjenje režijskih troškova, a zahvaljujući Agenciji za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, u pripremi su i novi slični projekti kako bi u konačnici ovakve elektrane bile postavljene na krovove svih škola, vrtića i drugih gradskih zgrada…

Od osnutka 2013., Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca, potaknula je, vodila i realizirala 133 projekata, čime su Vinkovcima osigurali 375 milijuna kuna (50 milijuna eura) bespovratnih sredstava. Na jednu kunu koju Grad iz proračuna izdvoji za svoju VIA, Vinkovcima se vrati čak 15 kuna. Čak 48 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 52 milijuna kuna, u 2022. rezultat je rada Razvojne agencije Grada.

Ukupna vrijednost ITU projekata iznosi 22 milijuna eura bespovratnih + 15 posto sufinanciranja gradova i općina – ukupna vrijednost projekata – 25 milijuna eura, a važni strateški projekti u Vinkovcima ukupno su vrijedni 15 milijuna eura. Tu su: Izgradnja akceleratora u Industrijskoj zoni Zalužje Vinkovci – Akcelerator ‘Innotech Centar’, ukupne vrijednosti 6 milijuna eura, Rekonstrukcija i obnova plivališta ‘Lenije’ s dodatnim sportsko rekreacijskim sadržajem, ukupne vrijednosti 3.5 milijuna eura, Zeleno digitalni park Papuk – Sportsko-rekreacijski centar s digitalno-edukacijskim sadržajem, ukupne vrijednosti 1.327 milijuna eura, Rekonstrukcija Trga Vinkovačkih jeseni u Vinkovcima, ukupne vrijednosti projekta gotovo 1.6 milijuna eura i – Rekonstrukcija otvorene gradske tržnice u Vinkovcima, ukupne vrijednosti 2 milijuna eura.

Ostali projekti u najavi su: vrtići – Mali princ, Stribor, Naša radost; škole: izgradnja OŠ Bartola Kašića Novo Selo i nova zgrada OŠ u Radićevom bloku, dogradnja ostalih osnovnih škola kroz NPOO u cilju osiguranja cjelodnevne nastave; zelene oaze – u svakom mjesnom odboru zelene oaze kao prostori za druženje na čak 11 točaka, zatim – solarne elektrane na gotovo svim javnim objektima radi poticanja samoodrživosti zgrada proizvodnjom električne energije za vlastite potrebe, ovih dana započinju s prvim krugom postavljanja solarnih elektrana postavljanjem na 8 lokacija (vrtići, škole, Tehnološki park), nadalje i -Boćalište i vježbalište u Mirkovcima na Hrv. Sokolu kroz Program ruralnog razvoja – 30.000 eura (ugovoreno), prijavljen projekt energetske obnove Galerije Joza Ivakić i energetske obnove stare zgrade Knjižnice, energetske obnove plivališta Lenije, spremni su projekti energetske obnove Ateljea u Lenijama, zgrade Matice Hrvatske, osnovne škole Josipa Kozarca i osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, digitalizirana javna uprava- platforma Otvoreno, digitalizacija gradskog vijeća (online sjednice, tableti), edukacije građana)…

FZOEU projekti koji čekaju na ugovor su: izgradnja biciklističke staze u Lapovačkoj ulici i komunalne opreme i zelenila, te projekt Uređenja parkova, sadnja novih drveća i ugradnja komunalne opreme; Pikov stan – spremno- dogradnja smještajnih kapaciteta i Interpretacijsko-edukacijski centar.

-Vinkovci su proteklih godina veliko gradilište, s 1.5 milijardi kuna ugovorenih projekata i osiguranih EU sredstava i gotovo da nema ulice u kojoj se nešto nije radilo ili radi. Uzmimo za primjer samo posljednje dvije godine jer cijela 2022. godina je u našem gradu protekla u znaku realizacije velikih infrastrukturnih projekata i provedbe brojnih radova kojima je bio obuhvaćen gotovo svaki kutak grada. Slično je i u 2023., u kojoj smo osim samih radova na trenutnim projektima dobili potvrde i najave novih veliki poslova koji će izmijeniti vizuru Vinkovaca.  Ako u obzir uzmemo prihvaćene projekte koju su tek pred nama, kao što su ulaganja putem ITU mehanizma i sredstava iz Nacionalnog plana za otpornost i oporavak za realizaciju deset projekata Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, onda dolazimo do brojke od preko 270 milijuna eura (preko dvije milijarde kuna).

Osim velikih infrastrukturnih projekata, velikog značaja su i oni manji, socijalno orijentirani projekti. Bilo da se radi o projektima terapijskog jahanja, zapošljavanja nezaposlenih žena, pomoći roditeljima, potpori braniteljima ili onima kojima osiguravamo pomoćnike u vrtiću i nastavi te onima prilagođenima umirovljenicima, naši sugrađani uvijek se mogu osloniti na pomoć i potporu koju pružaju europski projekti. Ono što je sigurno je da EU fondovi godinama unazad mijenjaju sliku Vinkovaca i zahvaljujući njima rastemo i postižemo značajne rezultate u nastojanjima da naš grad bude što ljepše i ugodnije mjesto za život, u tom ritmu nastavljamo i dalje- kazuje nam vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

 

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku