Četvrtak, 30. Studeni 2023.

Vijesti iz Slavonskog Broda

Otvoren 11. brodski simpozij o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, svečano je otvoren 11. Brodski simpozij o alkoholizmu, kockanju i modernim oblicima ovisnosti, pod nazivom "Rizični faktori i ovisnosti: izazovi i perspektive".

Ovogodišnji simpozij okupio je preko 130 sudionika iz 30 gradova diljem Hrvatske, među kojima su zaposlenici 14 hrvatskih bolnica, šest zavoda za javno zdravstvo, 18 područnih ureda za socijalni rad, pet centara za pružanje usluga u zajednici, domovi za starije i nemoćne, fakulteti, osnovne i srednje škole te druge relevantne ustanove, institucije i udruge. Cilj ovog skupa jest okupiti sve stručnjake koji se bave ovom problematikom kako bi razmijenili iskustva i unaprijedili svoj rad u borbi protiv ovisnosti. Posebno je naglašeno da je proučavanje, analiza i senzibiliziranje o ovom problemu ključno s obzirom na njegovu rasprostranjenost i složenost.

Ovo je tečaj prve kategorije kada je riječ o Hrvatskoj liječničkoj komori, važno je reći da se simpozij organizira u suradnji s Medicinskim fakultetom u Osijeku. Ovdje je čitav niz pozvanih, uglednih,  predavača, poput sociologa, psihologa, socijalnih djelatnika, epidemiologa, to samo po sebi govori da je ovisnost kao pojavnost vrlo izražen problem u današnjem svijetu, istaknuo je, uz ostalo, izv. prof. dr. sc. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, pozdravljajući na početku skupa brojne goste, predavače i uzvanike. 

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 08
 • 101
 • 102
 • 103
 • 104
 • 105
 • 106
 • 107
 • 108

- Jako sam ponosan na ovaj Zavod i sve ljude koji u njemu rade. To je jedna od boljih zdravstvenih institucija, ne samo u istraživačko-znanstvenom radu, nego i u onom menadžerskom, što svjedoči o dobrom vođenju. Živimo naime u turbulentnim vremenima, svjedočimo sve veće broju i "vrstama" ovisnosti, pa i novih, o čemu se prije samo deset godina gotovo i nije govorilo. Ovisnosti, nažalost, najviše pogađaju mlade, a budućnosti nema ako nemamo zdrave mlade generacije. Moramo slušati znanost i stručnjake, kako bismo ih zaštitili i imali zdravu naciju - prisnažio je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. 

Prisutnima su se obratili ključni govornici: ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Ante Cvitković; voditeljica Službe za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, Seka Gabud Gjurčević; predsjednica Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti, Ljiljana Lukačević; voditeljica Doma zdravlja Slavonski Brod, Lidija Grčić; pročelnik Upravnog odjela za javno zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, Branko Sabo; zamjenica gradonačelnika, Marina Martić Puača, te župan Danijel Marušić koji je svečano otvorio simpozij.

Pristunima je prikazan i kratki dokumentarni film o ovisnosti kojeg i vi možete pogledati ovdje:

Alkohol, opijati i drugi oblici ovisnosti već su nažalost godinama tu među nama, istaknuto je na skupu, liječenje, praćenje i pomaganje osobama koje trpe i pate od ovisnosti stalna ja zadaća stručnjaka o toj problematici, ali je sve prisutnija i pojavnost ovisnosti o kockanju gotovo svih uzrastnih dobi, potom ovisnosti o modernim tehnologijama i internetu, što stručnjake svih navedenih profila tek čeka. jer, u nekim zemljama već su na putu reguliranja o tome koliko vremena djeca smiju provoditi, recimo, na internetu ili na tzv.gamerskim lokacijama.

Zato je jako bitno, rekla je voditeljica Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje psihijatrica dr. Senka Gabud Gjurčević, da se odgodi početak upotrebe mobitela kod male djece, da roditelji budu uključeni u to što im djeca rade a ne da djeci damo internet da se njime sami služe, to djeci nipošto ne može i ne smije biti biti za smirivanje psihe i ispunjavanje dosade.

Tijekom četvrtka i petka, program je nastavljen s pozvanim predavanjima, radionicama i usmenim izlaganjima stručnjaka, a cijeli simpozij ima podršku Ministarstva zdravstva.

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku