Četvrtak, 30. Studeni 2023.

Vijesti iz Europe i svijeta

Island na rubu 'pucanja': Čini da je erupcija neizbježna. Svuda su se otvorile rupe, ovo je užas...

Posljednjih nekoliko dana potresi na Islandu ne prestaju, bilo je dana i kad se tlo treslo gotovo 1000 puta, strahuje se od erupcije...

Strah me da više nikad neću vidjeti svoj dom. Situacija je užasna, priča Islanđanin Gisli Gunnarsson koji je morao napustiti svoj rodni Grindavik zbog straha od vulkanske erupcije.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Gisli je jedan od oko 4000 stanovnika Grindavika, grada nedaleko od Reykjavika, koji je evakuiran iz svojeg doma.

Posljednjih nekoliko dana potresi na Islandu ne prestaju, bilo je dana i kad se tlo treslo gotovo 1000 puta, strahuje se od erupcije...

- Cesta je pucala, zgrade su pretrpjele strukturalna oštećenja. Cijela država je u šoku - kaže jedan od stanovnika koji se morao evakuirati.

BBC piše kako je stanovnicima jučer dopušteno da se kratko vrate po svoje stvari, ali da je područje ubrzo ponovno zatvoreno.

- Iako su potresi slabiji posljednjih dana, erupcija se i dalje očekuje - kazali su stručnjaci za BBC.

- Ogromne rupe pojavile su se posvuda. Pogledajte po cestama - pričaju šokirani stanovnici.

Više tisuća podrhtavanja tla, što jačih, što blažih, zabilježeno je kod vulkana Fagradalsfjall, u blizini grada u posljednjim tjednima.

- Nemamo što nego čekati. Do erupcije može doći svakog trenutka - kažu zabrinuti stanovnici. Neki su sve opisali kao 'ratnu zonu'.

'Ovo je nestvarno'

-  Morate parkirati vaš automobil pet kilometara od grada i tamo je 20 automobila, ogromnih automobila spasilačke ekipe, 20 policajaca, trepereća svjetla, jednostavno je nestvarno, poput ratne zone ili nešto, veoma je čudno - pričaju evakuirani.

Island je proglasio izvanredno stanje u petak te evakuirao grad Grindavik zbog više tisuća potresa koji su posljednjih tjedana zabilježeni na području. Tamošnje vlasti zabrinute su zbog velike količine magme koja se širi pod zemljom te bi mogla izbiti na površinu. 

- Čini se da je erupcija neizbježna - kaže Thor Thordason, profesor sa sveučilišta na Islandu.

Inače, poluotok Reykjanes, u čijoj se blizini nalazi Grindavik, je vulkanska i seizmološka žarišna točka jugozapadno od glavnog grada. Fontane lave pojavile su u ožujku 2021. iz pukotine u tlu duge između 500 i 750 metara u vulkanskom sustavu Fagradalsfjall u toj pokrajini.

Vulkanska aktivnost na tom području trajala je šest mjeseci te godine, što je privuklo tisuće Islanđana i turista.

Trotjedna erupcija zbila se u kolovozu 2022. na istom području, nakon čega je došlo do još jedne u srpnju ove godine.

 

Pratite nas na društvenim mrežama CRONA.hr i Slavonija.in te se pridružite našoj Facebook grupi CRONA.hr i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@crona.hr

Web portal koji gaji profesionalnost i objektivnost, nepristrano i točno informiranje čitatelja i posjetitelja stranice. Vrijednosne sudove ostavlja svojim čitateljima koji ga mogu slobodno i otvoreno iskazati na stranici.

Pratite nas na Facebooku